De store agn

De store agn

De store agn giver oftest store fisk… Det der lyder som en kæmpe kliché, har for længst vist sig at være så tæt på sandheden, som det kan komme. Jovist, man kan sagtens fange kæmper med den mindste tørflue. Men generelt set, uanset tid på året og uanset hvor man er i Danmark, så giver store agn langt større fisk gennemsnitligt, end små eller mindre agn.

Kystfiskeriet på Bornholm, byder på muligheden for at fange mange store havørreder året rundt. Fra 60 cm. og op over 80 cm. Selvom de store fisk gerne fylder sig med rejer og hundestejler m.m. – så virker de sjældent til, at ville springe over muligheden for at jage en sild eller en tobis.

Jeg har ikke haft en uge uden 3-10 havørreder over 60 cm. på Bornholm under følgende tre årstider, forår, efterår og vinter.
Fra 2018 til og med 2022, har jeg været på øen godt 3 måneder hvert år og har fisket i minimum 85 dage pr. år. (5 år i streg)
Pr. dag besøger jeg imellem 7 og 15 fiskepladser rundt om øen i gennemsnit.
Denne ø kan noget helt specielt, når man fisker med de store agn.

Læs mere om mine erfaringer med kystfiskeri generelt her: Kystfiskeri i Danmark…

Af/Jari P.

De store agn – de mange fordele

Den første og mest logiske fordel ved at bruge store agn, er kastelængden. Dog kræver de lange kast også en god stang med den rette kastevægt og et hjul, fyldt med line.

Havørrederne er ikke kun trigget af sult, men også af andre havørreder. Der kan f.eks. være tale om en generel territorial adfærd. Især blandt de store havørreder. Derfor kan man få havørreden til at hugge oftere med store agn, end med de mindre eller små. Er sulten der ikke, skal man spille på netop denne tangent. Hvis en stor havørred er inde i et lavvandsområde for at spise, tolererer den ofte ikke andre ørreder i området og jager dem væk, men ofte kun det, hvis de er små. Derimod… Er det en stor nok trussel, en stor nok havørred, så bider den… Derfor kan store blink hyppigt, få en stor havørred til at hugge, uanset om den er sulten eller ej.

Når der er store bølger rundt om Bornholm, kan man med fordel bruge de store lange og kompakte blink, som falder lettere igennem bølgerne. Den form for blink er også lettere at have kontakt til under indspinningen, hvilket gør det lettere at kroge havørreden, når den hugger. De samme blink er også gode at benytte når havørrederne går dybt.

Læs mere om agn til Bornholms ørreder her: Fiskegrej til Kystfiskeri…

Om vinteren kan havørrederne nogle dage virke lidt træge i det. Ikke alle, men nogle. Selvom det kan tage længere tid om, at fordøje byttet i den kolde tid for havørreden, går den ikke i vejen for et stort bytte. Såsom en sild, tobis eller brisling. Flere store blink i dag, kan fiskes meget langsomt. Også kystwoblere er en fordel, når der skal fiskes langsomt med noget stort. Dog ikke alle. Hverken når det kommer til blink eller kystwoblere.

Kan man finde de store agn, som kan fiskes langsomt, så fanger man langt flere store havørreder under sit kystfiskeri på Bornholm om vinteren end ellers. Et stort bredt eller langt blink med en ligelig vægtfordeling, giver en stor og vigtig bæreflade. Derfor kan man med de bedste og mest velegnede blink fiske langsommere, end med mange mindre blink, som i mange tilfælde, vil falde hurtigere igennem vandet.

Om sommeren, samt om foråret og om efteråret, er havørredernes fokus ofte på de mange tobis og sild, som er rundt om Bornholm. Byttefiskene er både i lavere vand, samt i dybere vand og havørrederne er ofte i god form. Derfor kan man bruge store agn i alle former i de perioder…
Om vinteren er der også sild og tobis rundt om øen, men ikke i så store antal, som under den varmere tid.

Der er få dage om året hvor havørrederne kun vil have små agn, men de findes. Derfor skal man altid have mindre agn med til vandet. Man skal aldrig fuldt ud begrænse sig selv og sit fiskeri – og derfor også sine muligheder for fangst.

God fangst.

Jari P. – Lystfiskeri Danmark