Den unikke klippekyst – kystfiskeri på Bornholm

Den unikke klippeskyt

Den unikke klippekyst på Bornholm, skiller sig ud fra alle andre kystformer i Danmark. Stenkysten, som er at finde flere steder på øen, kan findes et utal af steder rundt om i landet. Sydkysten med sine fine sandstrande ligeså.

Kun på “Solskinsøen” kan det dette unikke lystfiskeri opleves.

Af/Jari P

Klippekysterne er ovenikøbet vidt forskellige fra hinanden.

Nogle strækninger med klipper har flade plateauer, som er let fremkommenlige. Ved andre klippe-strækninger er det som om, at plateauerne har rejst sig lodret op. Man er derfor som lystfisker tvunget til, at klatre i sprækkerne imellem dem, for at nå frem til vandet.

Nogle klipper er dækket af gule “prikker”, andre af grønne og nogle har en sort overflade. Ofte er der tale om alger og mos m.m.

En del klipper har sin naturlige stenfarve og overflade – det er typisk dem der er de sikreste at færdes på. De fleste sten er dog langt fra glatte i lange perioder med tørvejr og sol, uanset årstid og farve.

Klippekysten på Bornholm, er en ekstraordinær og udfordrende fiskemulighed. Ofte med en ligeså ekstraordinær chance for fangst af store havørreder.

De fleste lystfiskere eller kystfiskere, som enten bor på øen eller besøger øen, vælger oftest de sydligste eller vestligste fiskepladser… Altså de pladser man kan finde alle andre steder i landet.
Det er en lang rejse for dem udefra, for at fiske fra en kyst man har magen til derhjemme i Jylland, på Sjælland eller Fyn.

Den unikke klippekyst er et besøg værd året rundt. Den har desuden flere fordele i forhold til det at fange havørreder.

Den unikke klippekyst – fordele

  • En af fordelene ved klippekysten er, at man de fleste steder ikke behøver at vade ud i vandet for at fiske. Gode gummisko eller støvler med gummibund til at stå fast med er nok.
  • Havørrederne kan fanges fra klipperne året rundt. Sommeren byder flere steder på dybere samt mere strømfyldt og iltholdigt vand.
  • Om efteråret, vinteren og foråret igennem, kan man finde havørrederne i det lave vand ved undervands-plateauerne. Disse er der et utal af, langs bl.a. hele østkysten. Læs mere om dem her: Vinterfiskeri på Bornholm – havørreder i det lave vand…
  • Den unikke klippekyst giver tilmed mulighed for, at hele familien kan sidde på eksempelvis de mere jævne og vandrette klipper og fange havørreder. Det via. brugen af en prop og ganske almindelige regnorm.
  • Langs klippekysten kan man mange steder “læse” sig til, hvor havørrederne er at finde. De tidligere nævnte undervand-plateauer er en af mulighederne. Men der er også en del andre såkaldte, standpladser, hvor havørrederne “står” oftere end ellers. Her er tale om spidser, små vige og sprækker. Om sommeren i dybt vand, er ørrederne dog oftest i områder hvor strømmen tager til, grundet en hældning eller stigning i bundhøjden. Derudover kan de også findes i det lavere vand, tidlig morgen og sen aften.
  • På grund af det dybe vand flere steder, kombineret med de mange sild og tobis omkring Bornholm i sommerperioden, kan man dog fange havørrederne døgnet rundt alle steder fra klipperne. Men nogle steder er der flere end andre, og her skal man finde dem på dagen.

Uanset hvad, så slipper man aldrig for at arbejde for den næste havørred. Det er lystfiskeri når det er bedst. Der findes kun de regler havørrederne sætter og det er dem man skal lytte til. Det tager tid at sætte sig ind i havørredernes ageren, men bare det at vide hvad de spiser, er en rigtig god start. Når man har fundet ud af hvad de spiser, skal man derefter sætte sig ind i hvor fødeemnerne så er. Der er havørrederne i reglen også. Læs dig klogere på denne side om havørreder og lystfiskeri på Bornholm generelt, så er der lidt mindre forarbejde at gøre, før den første eller næste havørred hugger.

Man kan læse sig frem til hvilke klippestrækninger, eksempelvis på nordsiden, som er gode og hvornår de oftest er det – i dette link: Kystpladser Nordbornholm…

At besøge Bornholm og den unikke klippekyst, er den diametrale modsætning til alt andet kystfiskeri i det danske land. Vil man se hvad dette fiskeri har at byde på, så tag med den næste færge, som nu er billig, til øen med de mange store havørreder.

I denne artikel kan man læse mere om havørred-standpladser. Selvom artiklen ligger på en side omhandlende Horsens Fjord, er grundreglerne de samme for havørrederne på Bornholm. Klik her for at læse…

/Jari – Lystfiskeri Danmark