Geddefiskeri i Bornholms havne

Geddefiskeri i Bornholms Havne

Geddefiskeri i Bornholms havne, er spændende og fyldt med overraskelser. Både når det kommer til antal gedder i nogle havne, men også størrelserne man kan være så heldig at løbe ind i.

Gedderne kan fanges i havnene året rundt uden undtagelser. Det er dog ikke alle havne der huser lige mange og heller ikke i alle havne, hvor man kan fange store gedder.

Gedden i billedet øverst i denne artikel, er fanget af en Fynsk lystfisker i Tejn Havn i oktober 2020. Gedden blev fanget med en OGP Silling, et gennemløbsblink til havørreder.

Skal man fiske efter gedder i havnene på Bornholm, er der en del andre metoder, som også kan bruges. Ofte er der tale om større agn, som kan fiskes dybt.

Af/Jari P.

Geddeagn til de Bornholmske havne

Typisk er gedderne at finde nede ved bunden i havnene. Men de kan også stå under bådbroer og både. Man skal dog være opmærksom på, at bådene har førsteret, og det derfor er vigtigt, ikke at fiske for tæt op ad dem. Kast aldrig mod en fortøjet båd, eller en sejlende båd for den sags skyld. Det kunne ende med en dyr regning for dig, men også en generel bandlysning af lystfiskeri i de Bornholmske havne.

Når man skal fiske i dybden, kan det betale sig at have agn, som synker hurtigt. Store, tunge jighoveder fra 15-30 gram er at foretrække og større shads i brun, hvid/sort, hvid/blå og orange/gul, er effektive dertil.

Også dybdegående woblere, samt jerkbaits, har vist sig fangstgivende til lystfiskeri efter gedder i Bornholms havne. Agnfisk såsom brisling, sild, tobis eller skaller, fisket med en bundsnørre er også effektivt. Husk altid stålforfang på min. 40 cm. uanset hvilken form for agn du fisker med.

Der er kæmper over 15 kg. i nogle af havnene, så hav altid fiskeudstyret i orden. Et langskaftet net er et absolut “must”, at have med sig, når gedderne skal op over de høje mole- og kajkanter.

Skal man fiske med blink efter gedderne, så er det en fordel at benytte nogle der falder hurtigt i vandet. Nogle som kan fiskes langsomt og dybt. Det kunne være det klassiske Atomblink, Tobis-blink eller nyere geddeblink.

Når der fiskes efter gedder i havnene på Bornholm, skal man være opmærksom på, at disse brakvandsgedder kan være meget stærke og svære at have med at gøre. Derfor skal man ikke fiske i snævre områder, hvor gedderne kan vikle linen ind i og omkring ting/reb, bropiller m.m.. Fisk altid hvor der er god plads til fighten og hvor man kan følge efter gedden om nødvendigt.

Geddefiskeri i Bornholms havne – regler og info

  • Mindstemålet for gedde er 60 cm.
  • Gedden er fredet fra d. 1. april til og med d. 15 maj.

Medbring altid en stor og lang krogløser. Skal gedden genudsættes, er det den bedste løsning i forhold til at få krogene ud. Både for gedden, men også for ens egne fingre og hænder. Munden er et stort tandsæt uanset hvor man kigger.

Har man landet en gedde fra en af havnene, skal man ikke lade den ligge og sprælle på betonen eller asfalten. Skal den med hjem til køkkenet, skal den aflives hurtigst muligt. Skal den genudsættes, hold da gedden nede, når krogen skal ud, så den ikke skader sig selv i sit forsøg på at slippe fri.

Tag aldrig flere gedder med hjem end du kan spise.

Genudsæt altid gedder over 5-10 kg. Det er dem hele fremtiden bygger på. Desuden smager de mindre gedder imellem 60-80 cm. også bedst.

De bedste havne

Der er nogle havne, som skiller sig ud, når det kommer til geddefiskeriet på Bornholm. Typisk er der tale om de større havne.

Hasle Havn er kendt for store gedder. Det kræver dog tid og tålmodighed før man får held med fiskeriet. I denne havn kan de fanges året rundt og overalt i havnen

Rønne Havn er også kendt for store gedder og en del gedder i mellemstørrelsen fra 3-5 kg. Gedderne kan fanges året rundt, men der må kun fiskes i det inderste østlige bassin, samt i lystbådehavnen mod nord. Husk altid at tage hensyn til både og andre mennesker.

Nexø Havn er også en glimrende havn til fangst af gedder. Men her er der ikke mange lystfiskere, som har fisket efter dem. Rigtig store gedder over 10 kg. er set i havnen.

Tejn Havn er ikke kendt for mange eller store gedder. Men det hænder i ny og næ, at der fanges en tilfældigt, under eksempelvis havørredfiskeri.

Læs mere om havnene på Bornholm: Klik her…

Hvis du gerne vil læse mere om mulighederne for geddefiskeri i Bornholms søer: Klik her…

God fornøjelse…


Læs alt om geddefiskeri i Danmark her: Geddefiskeri…