Kystfiskeri efter havørreder på Bornholm i vindstille vejr

Kystfiskeri efter havørreder på Bornholm.

Kystfiskeri efter havørreder på Bornholm i vindstille vejr er lærerigt. Få er klar over hvor godt det er at fiske efter havørreder, når vandet ligger blankt hen langs den bornholmske kyst.

Hvis man hører at kystfiskeriet er dårligt, når der er vindstille på Bornholm, så tager man generelt ikke ud under de forhold. Og de der mener at det er sådan, undgår at gøre det samme. Men da det ikke er sandheden, så snyder man sig selv for et ligeså godt fiskeri, som under mere livlige vejrforhold, med vind og bølger.

Der er endda flere fordele end ulemper under dette fiskeri.

Af/Jari P.

Visuelt kystfiskeri – synlige havørreder

Som man kender det fra kystfiskeriet de fleste andre steder i landet, herunder også fra de danske fjorde, så kan fiskeriet i vindstille vejr, være et særdeles imponerende visuelt skue. Det er også tilfældet på Bornholm.

I det klare og stille vand, kan man ofte se havørrederne jage agnen, uanset om der er tale om flue, blink eller eksempelvis kystwobler. Når man fisker i lavt vand under de forhold, kan man tit og ofte endda se, havørrederne bule i overfladen under jagten.

Det at man ka se hvad der foregår under vandet, er ikke kun en oplevelse i sig selv, men også særdeles lærerigt. Har man f.eks. en havørred efter, laver et spinstop og den så vender om og svømmer væk. Ja, så er det ikke den dag, time eller det minut, den metode får den til at hugge. I det fleste tilfælde vil hugget dog falde ved brugen af teknikken, og så kan man få syn for sagen, og se det virke.

Der er dage hvor man kan se flere havørreder efter agnen. I nogle kast kan man have en stor ørred efter, som kan ses slå til agnen, endda uden at åbne munden. Tager man ved lære deraf, kan man begynde at “lege” med andre agn, for at få den til at komme tilbage og måske endda hugge.

Svarene på kystfiskeri efter havørreder i vindstille vejr, kan netop fås under disse forhold. Havørreden viser og fortæller alt.

Kystfiskeri efter havørreder på Bornholm i vindstille vejr

Det er ikke helt lige meget, hvad man bruger til kystfiskeri efter havørreder på Bornholm i vindstille vejr. En god tommelfingerregel man kan følge er, at bruge mere stillegående agn. Såsom kystwoblere eller blink uden for livlig gang i vandet. Stille vejr, stille agn -så at sige.

Der er undtagelser, hvor havørrederne hellere hugger på noget mere livligt, men det finder man kun ud af hvornår er, ved at stå ved vandet på dagen.

Man behøver ikke tænke i små agn når der fiskes under de roligere vejrforhold. Selv de største blink og kystwoblere er fangstgivende størstedelen af tiden.

De regler mennesket sætter for havørreden, er havørreden ikke altid enig i. Læs mere om det i denne artikel: Menneskeskabte regler gælder ikke for havørreden…

Det kan betale sig at vadefiske en del roligere, end man måske ville gøre i oprørt vand. Ikke sparke i vandet, plaske og trampe på bunden. I det rolige vejr, virker det til tider som om, at havørrederne er mere opmærksomme. Hvilket også er fordelen, når vores agn skal præsenteres.

Flere steder på Bornholm kan man fiske fra land og her kan det til tider betale sig, selvom det virker lidt skørt, at gå i knæ, når en havørreder følger med helt ind til bredden. Hvilken den ofte gør, hvis man lader den. Det betyder også, at man ikke skal tage agnen ud af vandet, før den er helt inde ved de første sandkorn, klipper eller sten.

Hvorfor tror vi at det er sværere at fange havørreder i blikstille vand?

Her er tale om en gammel skrøne, der som en ikke dokumenteret påstand, spreder sig til ny-slåede lystfiskere som en plage. Ofte sendt videre af kystfiskere, som ikke har sat sig ind i de påstande de har overtaget uden forbehold og som derfor aldrig selv fisker under de stille omstændigheder ved vandet. Man skal ikke lade sig begrænse i sit fiskeri, før man selv har gjort en fornuftig indsats.

Dyrker man kystfiskeri efter havørreder på Bornholm i vindstille vejr, så vil man opleve en helt ny og fangstrig verden rundt om hele øen.

Tro og selvlært viden kan fange fisk.

Læs om hvilket fiskegrej, som egner sig bedst til kystfiskeri i vindstille vejr: Fiskegrej til fangst af havørred på Bornholm…