Lystfiskeri på Bornholm generelt

Lystfiskeri på Bornholm generelt.

Lystfiskeri på Bornholm generelt

Lystfiskeri på Bornholm generelt. I denne artikel sætter jeg bl.a. fokus på skrøner indenfor det at fiske havørreder fra kysten på Bornholm, samt hvilke fangstmuligheder de bornholmske søer og havne byder på.

Trods sin nogenlunde beskedne størrelse, byder Bornholm på utrolig mange muligheder for lystfiskeri. Muligheder der er meget lig dem på Sjælland, Fyn og i Jylland.

Når man f.eks. står fra de bornholmske klipper og ser ud over havet, kan det hele virke meget uoverskueligt. Men når man først går i gang med fiskeriet efter bl.a. fladfisk, sild eller havørreder fra dem, vil man finde ud af at der er kortere imellem fiskene end man havde forestillet sig.

Mit motto hjælper mig meget under mit fiskeri. Måske kan du også bruge budskabet: “Begrænser du dig selv og dit fiskeri, begrænser du også dine fangster…”

/Jari P.

Bornholms søer

Der er mange søer på Bornholm, som ikke kræver andet end statstegnet for at få adgang til fiskeriet deri. Er man under 18 år eller over 65 år, kan man fiske ganske gratis i disse.

Rubinsøen, Smaragdsøen, Safirsøen, Kaolinsøen, Snorrebakkesøen, Kanegårdssøerne, Åsedam, Ferskesø, er bare nogle af de søer man frit kan fiske i.

I de fleste af søerne er en fin bestand af gedde, suder, ål, karpe, skalle og aborre. Men i nogle få af dem, bla. Smaragdsøen og Ferskesø, kan der også fanges havørreder. På østsiden finder man Stenbrudssøen. En sø hvori man kan fange sandart. I tidernes morgen blev der fanget flere sandarter over 5-6 kg.

De mange søer på øen er i flere tilfælde børnevenlige. At sidde ved vandkanten med en prop og en regnorm eller et stykke brød, kan ofte være nok til at opnå fangstsucces. Om aftenen og i aftenskumringen i sommersæsonen, kan man fange ål i alle størrelser med metoden og brugen af regnorm. De helt store ål kan også fanges med agnfisk. En lille skalle eksempelvis.

Der er karper over 15 kg. i nogle af søerne på Bornholm. I nogle menes der at være individer over 20 kg. Trods deres størrelse kan de fanges med noget så simpelt som 1-2 majs fra dåse og et lille flåd. Læs alt om karpefiskeri på øen her på siden.

Er man til put and take, så er Stenbrudssøen og Sport Dres Ørredsø – 2 rigtig gode muligheder. I øvrigt også de eneste.

Kystfiskeri på Bornholm

Først og fremmest skal der lige aflives en masse myter/skrøner om kystfiskeriet på Bornholm.

  1. Der er ofte sagt og skrevet, “fiskeriet efter havørreder ikke er godt om sommeren på Bornholm. Det er ikke korrekt. Fiskeriet er ganske udmærket. Der kan fanges havørreder på Bornholm året rundt. Der er ingen tvivl om, at der er færre større ørreder tæt under land om sommeren, men de der er, kan fanges i det dybere vand fra morgen til aften. De kan også fanges fra flere spændende, lavvandede fiskepladser rundt om øen. Det især i aftentimerne og under de tidlige nattetimer. Morgenfiskeriet før solen står helt op, kan også være givende. Uanset om man fisker morgen eller aften, skal man helst finde de pladser, hvor der ikke er langt ud til det dybe vand. (i reglen med nogle undtagelser).
  2. Der siges og skrives også: “Det er bedst at fange havørreder på vindsiden, hvor der er gang i vandet/bølger”. Det er ikke korrekt. Havørrederne kan i høj grad også fanges i blikstille og krystalklart vand, hvor ikke en vind eller bølge rører på sig. Dette året rundt. Fra morgen (samt alt imellem) til og med aften.
  3. En anden kendt skrøne er, “man skal bruge skarpe farver i vinterhalvåret”. Det er ikke korrekt. Havørrederne på Bornholm fanges på det nærmeste bedst, med naturlige farver – året rundt. Om vinteren er mørkebrune, neutrale farve-varianter, tilmed noget af det mest givtige man kan benytte sig af, uanset om der er tale om flue, blink eller kystwobler etc.
  4. På Bornholm, ligesom i resten af Danmark, er der også mange der mener, at “tungt grej” – fiskestænger over 9 fod, er en nødvendighed til kystfiskeri. Det er ikke korrekt. Man kan sagtens benytte let grej, selv til de store havørreder. Faktisk er alt over 8 fod ganske unødvendigt. Men med det sagt, er valg af stang til fiskeriet fra Bornholms kyster og alle andre steder, en smagssag, for slet ikke at tale om, et spørgsmål om temperament og erfaring.

Læs alt om denne form form lystfiskeri på Bornholm her på siden. Under hver beskrevne fiskeplads langs kysten finder du netop tipsene til, hvornår fiskepladerne kaster flest havørreder af sig og under hvilke forhold.

Se fiskevideoer fra kysten på Bornholm her: Fiskevideoer fra Bornholm…

Vigtige ting at vide om kystfiskeri på Bornholm

Ved de fleste å-udløb er der frednings-bælter. Dem skal man sætte sig godt ind i, før man fisker.
Ikke alle fredninger gælder i et helt år, nogle eksempelvis kun fra d. 16. september – 15. januar.

Obs: Hertil skal tilføjes at åfiskeri ikke gøres meget i på Bornholm.

Skriv, Bornholm, i søgefeltet eller navnet på det sted, den by eller det område du står ved, før fiskeriet går i gang, og få info om lige nøjagtig den fredning du er i nærheden af. Benyt dette link: Fredningsbælter…

Rigtig mange steder kan man fiske fra land, når der skal fanges havørreder fra kysten på Solskinsøen. Men waders er aldrig nogen dårlig idé at benytte sig af, da der flere steder er behov for, at komme ud på den anden side af f.eks. blæretangsbuske, i de mange lavvandsområder, som udover klipper med dybt vand tæt under land, også er at finde på Bornholm.

Havørrederne langs kysten fanges både med kystwoblere, alm. blink og gennemløbsblink. En del kystfiskere benytter også fluestangen og andre spinnestangen samt bombardaflåd og flue.

Også fiskeri med regnorm efter havørrederne er givende.

Lystfiskeri i bornholmske havne

De bornholmske havne byder på fiskeri efter sild og hornfisk i forårs- og sommersæsonen. Man kan også fange havørreder, fladfisk, gedde, ål, skalle og aborre.

I mange af de mindre havne, kan man se bunden ganske tydeligt. Fladfiskene kan ses lure dernede, afventende og klar til det næste levende måltid. Her kan enhver lystfisker med kun en krog og et lille stykke sild derpå, “dyppe” maddingen lige ned foran de sultne fladfisk, bevæge stykket lidt lokkende og se dem hugge. En fantastisk måde at fiske på, hvor alle kan være med. Foråret er klart den bedste tid til den oplevelses-mulighed.

Når havørrederne skal fanges i eller omkring en havn på Bornholm, er der 3 der skiller sig ud. Her er tale om Hammerhavn, Rønne Havn og Tejn Havn. Der kan fanges langt flere havørreder i de 3 nævnte havne, end i nogen anden havn på Bornholm. Det er klart nemmest, at fange havørrederne deri, fra oktober og frem til og med april. Nogle år endda til og med maj.

Læs mere om lystfiskeri på Bornholm generelt

Her på lystfiskeribornholm.dk, kan du læse mere om fangster og fangstmetoder, men også  om hvor der kan parkeres nær fiskepladserne.

Læs for eksempel om kystpladserne, hvor, hvornår og hvad med: Kystpladser på Bornholm…

Læs om de børnevenlige søer og fiskeøser ved at benytte indholdsfortegnelsen til venstre her på siden.

/Jari – Lystfiskeri Danmark