Lystfiskeri efter sudere

Lystfiskeri efter sudere på Bornholm, kan foregå i mange af øens søer.

Lystfiskeri efter sudere på Bornholm, kan foregå i de fleste søer. Denne smukke fisk er ikke en spisefisk som sådan, men en vigtig fisk i de bornholmske søer, da den er med til at opretholde balancen i søens vand. Søens Skraldemand, lyder et ældgammelt øgenavn/kaldenavn for suderen.

Med sin kompakte krop, enorme halefinne, sine smukke gyldne skæl og røde øjne, er dette et spændende gensyn for enhver lystfisker som før har fanget den, og et spektakulært førstemøde for førstegangsfangeren. Den brede og kraftige halefinne og den kompakte krop, gør denne fisk, pund for pund, til en rigtig stærk og udfordrende fisk at fange.

Man fanger hovedsageligt suderen ved at medefiske. Det vil sige ved at fiske med madding. Enten ved brugen af et flåd, en prop eller ved at fiske med et såkaldt bundtackle. Det kunne være et simpelt rig/forfang, med et lille lod og en krog, men man kan også benytte et karperig.
Læs også om karpefiskeri på Bornholm her: Karpefiskeri…

Suderfiskeri er afslappende og hyggeligt. Det er et spil imellem fisk og menneske om tålmodighed. Set fra menneskets synspunkt. Suderen leder efter mad og finder vores madding.

Af/Jari P.

Lystfiskeri efter sudere på Bornholm – søer

Listen over gode sudersøer på Bornholm er lang. Her nævnes de bedste af de offentlige.

  • Snorrebakkesøen i Rønne
  • Safirsøen tæt på Sorthat
  • Rubinsøen tæt på Hasle

Den måske bedste sudersø på Bornholm, er ikke offentlig eller gratis som de ovennævnte, men den er dog tilgængelig. Her er tale om en put and take sø i Nexø, Stenbrudssøen. Udover suderne er der også store karper i søen, ørreder, sandart, skaller, aborrer og ål m.fl.

Den kan du læse om her: Stenbrudssøen…

Grej og madding

Til lystfiskeri efter sudere på Bornholm, skal man bruge små kroge. Enkeltkroge. Gerne uden modhager. Fiskene fanges for sportens skyld, selvom det ikke er helt ok, så er det vigtigt at genudsætte suderen. Den har en vigtig rolle at spille, desuden smager den af det den roder i, nemlig bunden af søen. De der fisker efter denne fisk har en forkærlighed for, at kunne se fiskene tæt på. Nyde det der er under overfladen, som man ellers kun kan drømme om. Lystfiskeri har mange facetter… Nogle fisker efter dem for at mærke kræfterne, for at se hvor mange de kan fange eller for at fange den største, måske i landet.

Uanset hvad man tænker om det at fiske, for at sætte fiskene ud igen, er der ingen af tankerne, som er på afveje. Hvad der er rigtigt for nogen er det ikke for andre. Sådan vil alting altid være. Også indenfor lystfiskeri og dyrevældfærd.

Madding til sudere kan købes billigt i de lokale købmandsbutikker. Majs på dåse, billig toastbrød, men også regnorm fra haven kan bruges.

Jo mindre flåd man bruger, gerne aflange og tynde, jo mindre mærker den, til tider forsigtige suder. Derfor er det ofte man får flere hug, når man benytter en sådan.

Der skal altid fiskes nær bunden eller på den.

Man kan benytte stænger fra 5 fod og op til 10 fod. Men benytter man de lange stænger, skal de gerne være bløde… Der er ingen grund til, at fiske med kraftigt grej efter suderne. Det får man mindre fight ud af og fisker man med bundtackle, så ser man ikke suderen hugge før den er væk igen.

Til fiskeriet er det en fordel at have et landingsnet, en krogløser og en lille tang til, at klemme modhagen ind på krogen. Når fisken nu skal genudsættes, ikke et lovkrav, så kan man ligeså godt skåne det man kan.

Må du have held med dit lystfiskeri efter sudere på Bornholm


Køb fiskegrejet til suderfiskeriet i denne butik på Bornholm: Check Point Marine…