Det mest spektakulære lystfiskeri på Bornholm

De mest spektakulære lystfiskeri på Bornholm

Det mest spektakulære lystfiskeri på Bornholm – klippekysten

Det mest spektakulære lystfiskeri på Bornholm skal findes langs østsiden. Klippekysten. Også dele af Nordsiden byder på lystfiskeri fra klipperne. Nogle klipper er flade og nemme at fiske fra, hvorimod andre er knivskarpe og værd at være mere påpasselig på og omkring.

De mange indhak, buer og vige i klipperne, udgør i mange tilfælde det der kan kaldes standpladser. Fiskepladser hvor store fisk tager territorie og både kan slappe af, skjule sig og jage på en og samme tid. Det perfekte kortvarige hjem. Nogle fisk bliver på pladserne i en rum tid. F.eks. op til en uge.

Mange af havørrederne er på pladserne før og efter gydetiden. andre havørreder bruger pladserne som mellemstop og ganske simpelt et kortvarigt jagtområde. Måske indtil der ikke er flere fødeemner at jage.

Uanset hvad der kan ligge til grund for deres tilstedeværelse på pladserne går følgende altid igen:

  1. De kommer altid i første eller andet kast.
  2. Ofte følger de små agn i stedet for at hugge, men ikke altid.
  3. Store agn vises der langt mere aggressivitet overfor.

Punkt et fortæller os at vi ikke skal bruge meget tid på pladserne. Kommer de ikke indefor få kast, skal vi bare videre til næste standplads. På øst- og nordkysten er der flere end 300 standpladser. Kender man til dem kommer man til at opleve det hele denne artikel handler om, Det mest spektakulære lystfiskeri på Bornholm.

Ca. 75% af fiskene er farvede og de sidste 25% er blanke. Det veksler også imellem fuldfede fisk og de slankere fisk, især i den kolde tid. Havørreder der har gydt og havørreder på vej til at gyde. Overspringerne er altid i god kondition og blanke, grundet den oversprungne gydetid og derfor også manglende gydedragt.

Fiskepladserne

Der er generelt set tale om en form for stop og kør-fiskeri. Ud af bilen og kaste nogle gange, tilbage i den og videre. Det kan være knap så afslappende, men særdeles givende, hvis man ønsker at fange flere store fisk.

Det gælder om at finde de lavvandsplateauer, som grænser op til dybere vand. Gerne nogle hvor bunden er meget varieret. Dv.s. at der gerne må være render, sten og planter. Gennemsnitsdybden gerne omkring 1 meter maksimum.

I den kolde tid er der ofte flere store fisk inde over plateauerne. Oftest under alm. vandstand eller høj vandstand. Når vandstanden er lav, kan de også være der, men ikke på så mange af pladserne. Det beyder ikke at de ikke er i samme område, men at de istedet skal findes i de dybere sprækker langs pladsen. Eller langs klippekanten på den dybe side, hvor faldet er brat fra det begyndende lavvandsplateau ud til det dybe. Ofte lader jeg mit blink, min kystwobler eller flue falde i dybden 2-3 meter ude fra kanten/faldet, før jeg fisker den ind over lavvandsområdet. De store havørreder hugger i det tilfælde i faldet/spinstoppet eller også trækker de med ind over det lave, så jeg kan se dem gøre det og hugger der.

Her er et par eksempler på sådanne pladser:

  1. Salene Nord
  2. Søndre Strandvej…
  3. Grisby…

Det mest spektakulære lystfiskeri på Bornholm – agn

Det er ikke altid ligegyldigt hvad man fisker med på standpladserne. Man skal dog have i mente, at havørrederne gerne hugger på både stort og småt, når de er sultne. Så det er også muligt at fiske med flue og alt større derfra.

Fiskene er ret langt inde og man behøver derfor ofte ikke, at kaste længere end 15-25 meter. På de bedste dage 10 meter.

Rød/sort, tobis, brun/hvid er de mest givende farver og farvekombinationer til dette fiskeri. Det lyder enkelt og det er det også.

Her er gode eksempler på blink og kystwoblere til de store fisk: Fiskegrej til kystfiskeri på Bornholm…

Fiskevideoer med fangster fra klippekysten på Bornholm

  1. + 80 cm. Grisby
  2. + 70 cm. Salenebugten
  3. + 80 cm. Kæmpestranden
  4. +70 cm. Jari´s Vinterfavorit

Find mange flere videoer med store fisk fra Bornholm på denne side samt på Youtube…

Det mest spektakulære lystfiskeri på Bornholm, er ikke kun lystfiskeri efter havørreder. Klippekysten byder også på meget andet spændende fiskeri.

Klippekystens andre fiskearter og muligheder

Der er flere spændende havne langs klippekysten. Tejn Havn og Hammerhavn er værd at nævne først. De 2 haven byder både på havørredfiskeri, men også fiskeri efter andre spændende fiskearter. Sild, fladfisk og endda gedde og aborre. De 2 sidstnævnte måske mest i Tejn Havn. Hornfisk kan fanges udenfor begge havne og til tider inde i Hammerhavn.

Finder man de sandede områder udenfor klipperne langs hele nordkysten og østkysten, er der gode chancer for fangst af pighvar.

Vandet langs klippekysten er ofte spritklart og gudesmukt at fiske i. Når man kroger en havørred langs denne del af Bornholm, kan man ofte følge fisken under fighten rent visuelt. Det giver en ekstra dimension. Det kan man også langs de andre dele af Bornholm, men ikke i samme omfang. Vandet er oftere klart langs klippekysten på grund af det dybere vand.

Det mest spektakulære lystfiskeri på Bornholm skal opleves og det er værd at sætte sig ind i. Klippekysten kan give flere store havørreder over 60, 70 og 80 cm. end nogen andre steder på øen. Lær standpladserne at kende og oplev kystfiskeri som ingen andre steder i Danmark.

Vinterhalvåret er at foretrække. Fra oktober og frem til og med maj.

Knæk og bræk

Jari