Smaragdsøen
Smaragdsøen – lystfiskeri
Smaragdsøen er for dem, som kommer fra Jylland, Fyn og Sjælland, ganske unik. Et væld af store havørreder trækker op i søen og gør klar til sin videre færden op i Baggeåen. Ingen andre steder i Danmark, kan man stå en december-dag og opleve over hundrede store ørreder springe ud af vandet hver time. Perioden hvor dette skue kan opleves, kan dog variere alt afhængigt af temperatur i vand og luft.
Man må ikke fiske i åen, men kun i søen. Det er ikke tilladt at hjemtage havørrederne fra søen, uanset om de er blanke eller farvede (I gydedragt). Det er tilladt at fiske efter ørrederne, gedderne, skallerne, ålene og suderne i søen.
Jeg anbefaler at man ikke bruger flere timer og dage på denne sø i gydeperioden. Besøg den, fang et par havørreder, se hvor smukke de er, og så er det oplevet.
Statens fisketegn er alt man behøver for at fiske i Smaragdsøen på Bornholm.
I denne sø kan der fanges fisk året rundt.
Område + parkering ved Smaragdsøen
Denne fiskeplads ligger i udkanten af Sorthat-Muleby.
Der kan parkeres her: Parkering
Tilgængelighed
Søen er omkranset af en terrængående sti. Nogle steder er det nemt at komme til søen, andre steder knap så nemt. Skråninger skal forceres i nedadgående retning og er der vådt, er både turen ned og derefter op, ikke altid lige sikker og ligetil.
Fredninger
Det er ikke tilladt, at tage havørreder med hjem fra søen i perioden 16. september – 28. (29.) februar. De skal alle genudsættes, uanset om der er tale om en blankfisk eller en farvet fisk i gydedragt. Det er dog tilladt at hjemtage gedderne, men da de udgør en væsentlig del af balancen i søen, frarådes dette.
Ål må gerne tages med hjem.
Årstider
Året rundt kan der fiskes i søen.
Fiskearter i Smaragdsøen
Ål, Suder, gedde, skalle og havørred.
Anbefalede agn til denne sø på Bornholm
Havørred: Spinner, blink, wobler, flue. Gerne i mørkere varianter, men orange kan være særdeles effektiv om vinteren. Brug helst ikke orm i vinterhalvåret, da havørreden har nemt ved at sluge ormen helt, og da det er havørreder der er oppe for at gyde, risikerer havørreden at dø, før den for sikret næste generation.
Skalle og suder: Orm, majs, brød/dej. Bunden er meget blød, så benyt gerne et flåd/en prop, da man via. brugen af et forfang/karperig etc. i de fleste tilfælde får krogen til at sætte sig i klippebunden. Både skallen og suderen er nemmest at fange om sommeren.
Gedde: Wobler, spinner, flue, agnfisk, blink. Søen er ret dyb, så det kan betale sig at medbringe agn, som både kan fiske lavt og dybt. Brug gerne naturlige farver, brun, kobber og sølv. Orange, sort/rød og sort/gul, kan være vejen frem om vinteren. Gedderne i søen er ikke mange, men de der er, er store, så det er bedste at genudsætte hver og en, da balancen i søen ellers forstyrres. De store gedder sørger for, at tage sig af syge og døende fisk, men de spiser også også mellemgedderne, som der helst ikke må være for mange af, hvis en orden og balance, som skal give en ligelig fordeling af arter, skal kunne lade sig gøre. Gedderne er i Smaragdsøen året rundt.
Ål: Om sommeren kan der fanges ål. Her kan regnorm eller en mindre skalle benyttes som agn. Aften og nat er den bedste tid til fangst af ål Denne sø.
Jari
Få minutters kørsel fra søen ligger en spændende kystplads: Levka…